Профілактика неінфекційних захворювань
Неінфекційні захворювання (НІЗ) – серцево-судинні захворювання, рак, діабет, хронічні респіраторні захворювання, психічні захворювання — є головною причиною смертності у світі. Останніми роками неінфекційні захворювання є в центрі уваги вчених та практичних лікарів усього світу. Для України ця проблема має першочергове значення у зв’язку з великою поширеністю неінфекційних захворювань і високою частотою інвалідизації та смертності внаслідок цих захворювань.
Основними причинами виникнення НІЗ є метаболічні фактори ризику (підвищення тиску, рівня глюкози, холестерину, надлишкова вага та ожиріння), поведінкові фактори (споживання тютюну та алкоголю, нездорове харчування, недостатня фізична активність) і фактори навколишнього середовища (забруднення та інші). Більшість із цих чинників вважаються поведінковими, а тому їх вплив може бути значно знижений через корекцію поведінки.
Паління
Нікотин – одна з найсильніших рослинних отрут, основна складова частина тютюнового диму. Смертельна доза нікотину для людини – 50-70 мг (1 мг на кілограм маси тіла). Людина отримує смертельну дозу нікотину, викурюючи 20-25 цигарок на день. Тютюновий дим, який вдихає курець, насамперед потрапляє у верхні дихальні шляхи, а потім – у трахею та легені. Під впливом тютюнового диму відбувається хронічне подразнення слизової оболонки глотки та гортані, розвивається запалення голосових звʼязок. Також відомо, що куріння збільшує ризик захворіти на злоякісні новоутворення інших органів: язика, гортані, стравоходу, шлунку, сечового міхура.
Паління тютюну – абсолютно доведений фактор ризику виникнення серцево-судинних захворювань. Під впливом нікотину прискорюється пульс, виникає спазм судин і підвищується артеріальний тиск. Ішемічна хвороба серця в 4 рази частіше виникає у курців в порівнянні з тими, хто не палить. Порадьтесь з лікарем, як легше подолати цю звичку. Це дуже важливе рішення у Вашому житті!
Алкоголь
Алкоголь згубно впливає на організм навіть при разовому вживанні. Фактично немає жодного органу, який не страждав би від впливу спиртних напоїв. Споживання великої кількості алкоголю може підвищувати артеріальний тиск до небезпечного рівня. Більше 3 напоїв за один раз тимчасово підвищує артеріальний тиск, але повторне споживання алкоголю приводить вже до довгострокового ефекту. Надмірне споживання алкоголю може привести до пошкодження серцевого м’яза (алкогольна кардіоміопатія), що викликає серцеву недостатність. Споживання занадто великої кількості алкоголю становить загрозу для виникнення неврологічних проблем. Алкоголь – це нейротоксин, який може порушити комунікацію мозку. Особливо токсичним алкоголь є для вагітних, він може спричини дефекти розвитку мозку у ще ненародженої дитини, які збережуться протягом усього життя. Якщо ви хочете зберегти ясний розум якомога довше, слід подумати про обмеження кількості алкоголю або й повну відмову від нього. Неконтрольоване споживання спиртних напоїв спричиняє надмірне навантаження на печінку і при тривалому збереженні такої ситуації може привести до серйозних проблем. Насамперед – збільшує ризик виникнення цирозу – серйозного захворювання печінки. Через руйнівний вплив на весь організм надмірне споживання спиртних напоїв може збільшити ризик розвитку багатьох видів раку, зокрема печінки, шлунку, молочної залози, товстої кишки та ротової порожнини. Алкоголь змушує підшлункову залозу виробляти токсичні речовини. Надмірне споживання спиртного підвищує ймовірність виникнення запалення підшлункової залози (панкреатиту). Споживання спиртних напоїв щодня може привести до залежності. Алкоголізм розвивається з часом, коли люди звикають до впливу алкоголю. Слід бути дуже обережними, адже від алкоголізму буває дуже важко вилікуватись і його наслідки є дуже серйозними. Потрібно відмовитися від алкоголю принаймні пару разів на тиждень, або й протягом довшого часу не споживати спиртні напої, щоб перевірити, чи залежності немає. Якщо вам важко це зробити і ви постійно шукаєте виправдання – це тривожний сигнал. Допустимі дози для практично здорових чоловіків – не більше 20 мл на добу у перерахунку на етанол (для жінок – вдвічі менше).
Високий рівень холестерину в крові
Порушення обміну холестерину та ліпідів – основний фактор виникнення та прогресування атеросклерозу, який призводить до розвитку інфаркту та інсульту. Визначте свій рівень холестерину в крові. Загальний холестерин не повинен перевищувати 5,0 ммоль/л. Якщо лікар призначив Вам статини – препарати, які знижують рівень холестерину, необхідно виконувати його рекомендації. Прийом статинів відповідає вимогам міжнародних стандартів по лікуванню пацієнтів з цукровим діабетом, ішемічною хворобою серця та артеріальною гіпертензією.
Ожиріння та зайва вага
Слідкуйте за масою тіла- розрахуйте свій індекс маси тіла: маса (в кг) розділити на зріст (в м) в квадраті. Норма 25. Якщо індекс маси перевищує 25 проаналізуйте Ваше харчування й фізичну активність, порадьтесь з лікарем й внесіть зміни в своє життя. Зверніть увагу на обсяг своєї талії. Якщо він перевищує 88 см у жінок і 102 см у чоловіків, то це вказує на абдомінальний тип ожиріння, який часто супроводжується прогресуванням гіпертонічної хвороби, розвитком цукрового діабету та ішемічної хвороби серця. Якщо Ви поставили собі за мету схуднути, пам’ятайте, що масу тіла потрібно зменшувати поступово. Краще схуднути на 5 кг за рік, ніж за місяць.
Малоруховий спосіб життя
Фізична активність сприяє зменшенню артеріального тиску, нормалізації маси тіла, тренує серцево-судинну систему та м’язи, знімає стрес та психоемоційне напруження, покращує ваш сон та самопочуття. Мета, до якої необхідно прагнути – 30-45 хвилин ходьби щодня або хоча б 5 разів на тиждень. Обов’язково порадьтеся з лікарем про допустимий рівень навантажень. Ізометричні навантаження з обтяженням (гирі, штанга, тренажери) підвищують АТ і повинні бути виключені. Не зробіть собі шкоди!
Нездорове харчування
Здорова дієта- одна з засобів у боротьбі з серцево- судинними захворюваннями. Харчування здоровою дієтою, покращує ваші шанси почувати себе добре та залишатися здоровими.
Намагайтесь дотримуватись достатньої за калорійністю та збалансованої за складом дієти кожного дня. Оптимальна калорійність Вашого щоденного раціону харчування відображається у стабільно нормальному індексі маси тіла. Якщо у Вас є зайві кілограми, калорійність дієти повинна бути зменшена. Порадьтесь з лікарем стосовно добової калорійності їжі та способів її контролю.
Щоденний набір продуктів повинен бути різноманітним, містити достатню кількість фруктів та овочів (рекомендована ВОО3 норма складає не менше 400 г на день) та продукти із цільних злаків. Слід вживати кожного дня знежирені молочні продукти. Намагайтесь споживати жирну морську рибу не менше, ніж 3-4 рази на тиждень.
Необхідно зменшити в раціоні кількість жирів тваринного походження, трансжирів, цукру, солодощів та продуктів, що містять багато холестерину.
Не досолюйте готові страви. Надлишок солі міститься у копчених виробах, мʼясних та рибних напівфабрикатах,, консервах, тощо. Зменшення в раціоні солі знижує рівень систолічного АТ на 4-5 мм рт.ст. та діастолічного АТ на 2-3 мм ртст.
Нормалізуйте режим харчування: харчуйтесь частіше, але меншими порціями, рекомендується повноцінний сніданок та обід, а після 18.00 бажано зменшити вживання їжі та віддавати перевагу низькокалорійним продуктам.
Психоемоційні перевантаження
Психоемоційні перевантаження негативно впливають на стан здоровʼя. Дотримуйтесь режиму праці та відпочинку, подбайте про повноцінний сон. Не створюйте стресових ситуацій, не допускайте агресивної поведінки, роздратованості, негативних емоцій – це в першу чергу шкодить Вашому здоров’ю. Будьте доброзичливими, навчіться керувати своїми емоціями, частіше посміхайтесь, Якщо у Вас пригнічений настрій, порушення сну – зверніться до лікаря.
Зміна стилю життя вимагатиме від Вас повсякденних постійних зусиль. Ваші звички формувались протягом багатьох років, Ви не зможете позбавитись від них одразу. Ставте перед собою реалістичні цілі, ідіть до них крок за кроком, якщо щось не виходить – не кидайте, йдіть далі. Тільки від Вас та Вашого ставлення до власного здоровʼя залежить успіх у лікуванні НІЗ та профілактики їх.